Plannen voor spreidingswet bekend: tekorten blijven, Westland 'doet niet mee' (2024)

Merijn Kramer

Vandaag, 08:00 5 minuten leestijd

Plannen voor spreidingswet bekend: tekorten blijven, Westland 'doet niet mee' (2)

DEN HAAG - De spreidingswet is een half jaar geleden van kracht gegaan, maar er is nog maar weinig zicht op dat er volgend jaar in juli ook echt voldoende opvangplekken zijn in de regio. Uit het concept-opvangplan van de Haagse regio blijkt dat de gemeenten het niet lijken te halen. Ondertussen heeft de gemeente Westland de andere gemeenten laten weten niet deel te nemen aan het plan.

De conclusie van het concept-opvangplan is dat de regio Haaglanden tot nu toe 'minder opvangplaatsen realiseert dan de optelsom van de opgaven van alle onderliggende gemeenten'. Kortom, de plannen die er nu liggen, zijn onvoldoende.

De regio Haaglanden bestaat uit de gemeenten Delft, Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Westland, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland. Wethouders van die gemeenten bespreken met elkaar hoe zij invulling geven aan de spreidingswet. Uitruil is daarbij 'een optie', bleek uit navraag.

Dat komt onder meer doordat de gemeente Westland dus voor haar deel (702 asielzoekers) weinig thuis geeft. De gemeente heeft 'vooralsnog aangegeven geen deel te nemen aan het regionaal opvangplan'. De gemeente wil namelijk meer tijd om te komen tot een 'passend bestuurlijk standpunt' over de opvang van asielzoekers.

Ondertussen hebben andere regio's nog geen conceptplannen. 'Dat is nu ook nog niet vereist, dit wordt verder opgepakt na het zomerreces', zegt een woordvoerder van de regio's Holland Rijnland (Leiden e.o., de Duin- en Bollenstreek en Alphen aan den Rijn) en Midden-Holland (Gouda, Waddinxveen, Zuidplas).

Plannen voor spreidingswet bekend: tekorten blijven, Westland 'doet niet mee' (3)

Er is vrees dat het een stuk moeilijker wordt om voor nieuwe opvanglocaties te zorgen dan vooraf was bedacht door de landelijke overheid. Dat komt bijvoorbeeld door personeelstekorten in het onderwijs en de zorg, terwijl dat wel nodig is bij de opvanglocaties.

Maar wat zijn dan andere problemen bij het realiseren van die nieuwe asielzoekerscentra? De gemeenten laten optekenen dat de spreidingswet 'op geen enkele manier rekening houdt met de woningnood en andere noodzakelijke procedures voor het krijgen van vergunningen, aanbestedingen en samenwerkingen met aannemers en vastgoedeigenaren'.

Problemen met financiering

Kortom, het duurt doorgaans een stuk langer dan een jaar voordat er een opvanglocatie staat die langer dan vijf jaar beschikbaar is en aan alle voorwaarden van het COA voldoet. Daarnaast zijn er vaak vanuit bewoners zorgen over de veiligheid onder de bewoners, wanneer opvanglocaties worden geopperd.

'Maar in de praktijk blijkt dat mee te vallen', valt te lezen in de conceptplannen. 'In de regio Haaglanden zijn er weinig incidenten geweest rondom locaties waar asielzoekers of Oekraïners worden opgevangen.'

Geld en plek

Ook vinden de gemeenten dat zaken rond de financiering van die opvangplekken moet worden opgeklaard. 'Alle regelingen zijn gericht op ondersteuning voor gemeenten op korte termijn en voorzien (nog) niet in financiering van locaties op de lange termijn.'

Een ander probleem is dat de gemeenten door het ruimtegebrek lager inzetten wat de aantallen betreft. Zo lijkt het erop dat Den Haag uitkomt op 560 opvangplekken, terwijl daar 2514 vluchtelingen moeten worden opgevangen. De hoop van de gemeente is dat de locatie aan de Regulusweg kan worden verlengd en uitgebreid, maar dan moet het Rijksvastgoedbedrijf daar wel mee akkoord gaan.

Veel onderzoek, geen concrete locaties

Ook Leidschendam-Voorburg heeft tot nu toe geen locaties beschikbaar en doet nog onderzoek, wel vangt die gemeente 80 jongere asielzoekers op. De voorkeur is om gebruik te maken van meerdere, kleinschalige locaties.

Daarnaast zet Pijnacker-Nootdorp in op een aantal dat lager is dan de opgave die de gemeente heeft: daar moeten 150 tot 300 asielzoekers worden opgevangen, maar ook daar is nog geen locatie voor.

Plannen voor spreidingswet bekend: tekorten blijven, Westland 'doet niet mee' (4)

De oplossingen liggen volgens het conceptplan daarom in 'multifunctionele locaties', zoals de tijdelijke invulling van het oude HagaZiekenhuis aan de Sportlaan in Den Haag. Of bijvoorbeeld in flexwoningen die de gemeente Rijswijk al heeft staan en waar Midden-Delfland mee bezig is om neer te zetten.

'De flexwoningen zijn kleine woningen die verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar zijn', valt te lezen in de plannen. 'Deze woningen kunnen in relatief korte termijn worden gebouwd en het tijdelijke karakter maakt het een aantrekkelijke en slimme vorm van bouwen.'

Rijswijk wil flexwoningen, veel vluchtelingen op Duinrell

Rijswijk kijkt bijvoorbeeld naar het huidige complex met flexwoningen aan de Lange Kleiweg (waar ooit een azc stond). Die gemeente wil 350 vluchtelingen opvangen. Ook Zoetermeer wil de huidige noodopvang - met 630 vluchtelingen - in de PI doorzetten en is daarover in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf.

De enige gemeente die in elk geval al ruimschoots voldoet aan de opgave, is Wassenaar. Daar worden in Duinrell nog altijd 930 asielzoekers opgevangen, ook de komende jaren lijkt het erop dat die plek daar ingevuld zal blijven. Desondanks lijkt het erop dat de regio het niet gaat redden om in totaal ruim 5000 mensen een bed te bieden.

Na zomer besluiten

Maar wat als het allemaal niet lukt om vóór november met asielplannen te komen? Dan treedt er een 'escalatieladder' in werking. Het aantal dat over blijft, wordt dan in januari verdeeld over de gemeenten uit de regio. In dat besluit houdt de commissaris van de Koning rekening met de geleverde aantallen in de gemeenten die wel iets doen.

Als het echt nodig is en het dan nog niet lukt, dan kan er toezicht vanuit de overheid worden toegepast. Met als uiteinde het stukje bestuurlijke dwang dat in de spreidingswet geregeld staat. Na de zomer is er in elk geval meer duidelijk: dan beslissen de gemeenteraden definitief over opvanglocaties.

De afgelopen maanden is er ook in de landelijke politiek veel te doen om de spreidingswet. Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) wil die wet - zoals ook afgesproken in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie - het liefst zo snel mogelijk intrekken.

Maar dat kan nog even duren. Het is volgens NRC nog niet duidelijk hoe de minister dat wil doen. De wet moet op dezelfde manier worden ingetrokken, zoals hij werd aangenomen. Eerst moet de Tweede Kamer stemmen over intrekking, daarna is het aan de Eerste Kamer om de intrekkingswet te bekrachtigen. Daar lijkt voor nu nog geen meerderheid voor te zijn.

LEES OOK Welke gemeente gaat straks meeste opvangplekken krijgen?
LEES OOK Na weken onduidelijkheid kan wethouder door met opvang vluchtelingen in oud ziekenhuis

Meest gelezen

112 Vermiste jongen komt zelf zee uit tijdens grote zoektocht naar hem
Nieuws Weg van vaste stek: marktkooplui moeten snel ruimte maken voor hulpdiensten
Nieuws Loterij brengt opnieuw geluk: deelnemer wint ruim 600.000 euro
Liveblog Liveblog | Volle stranden en drukte bij recreatieplassen op zonovergoten zomerdag

Radio West

Luister nu Adres Onbekend 13:00 - 14:00

Uitgelicht

Nieuws In achtertuin van Jan (88) leven pinguïns: 'Vijf haringen per dag'
Nieuws Elke keer 50 cent betalen, maar toch steeds kapotte lockers in het zwembad
Liveblog Liveblog | Volle stranden en drukte bij recreatieplassen op zonovergoten zomerdag

Meer uitgelicht

Plannen voor spreidingswet bekend: tekorten blijven, Westland 'doet niet mee' (2024)

References

Top Articles
Share and Download custom Wii U Themes
The 15 best Nintendo Wii U games
Moonrise Tonight Near Me
Salons Open Near Me Today
Craigslist Kentucky Cars And Trucks - By Owner
Ups Drop Off Newton Ks
Rs3 Rituals
True Or False Security Is A Team Effort
Ecolab Mppa Charges
Myzmanim Edison Nj
Thomas the Tank Engine
Maritime News Archives
Mobile Maher Terminal
Unit 8 Lesson 2 Coding Activity
Stolen Touches Neva Altaj Read Online Free
German American Bank Owenton Ky
Xiom Vega X Review & Playtesting • Racket Insight
Highplainsobserverperryton
Nephi Veterinarian
Alamy Contributor Forum
Infinity Pool Showtimes Near Cinemark 14 Chico
Cato's Dozen Crossword
Buffalo Bills Football Reference
A 100% Honest Review of M. Gemi Shoes — The Laurie Loo
Fort Worth Craiglist
Charlotte North Carolina Craigslist Pets
Wall Street Journal Currency Exchange Rates Historical
Kemono Party Imbapovi
Hose Woe Crossword Clue
On-Campus Student Employment
Family Violence Prevention Program - YWCA Wheeling
Voyeur Mature Bikini
Gunblood Unblocked 66
Bdo Obsidian Blackstar
Liv Morgan Wedgie
Enlightenment Egg Calculator
Tires Shop Santoyo
Bridger Elementary Logan
Ma Scratch Tickets Codes
SYSTEMAX Software Development - PaintTool SAI
Ryker Webb 2022
Foolproof Module 6 Test Answers
Edye Ellis Obituary
Mama Mia Israel Soldier Original
Intel Core i3-4130 - CM8064601483615 / BX80646I34130
Einschlafen in nur wenigen Minuten: Was bringt die 4-7-8-Methode?
Shaws Myaci
358 Edgewood Drive Denver Colorado Zillow
Thirza (tier-sa) Caldwell on LinkedIn: #choosewell #orlandohealth
Cambridge Assessor Database
High Balance Bins 2023
Clarakitty 2022
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6171

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.